svar från forskare

Hej Jonna.

Jag beklagar djupt att du tvingas uppleva det som ingen förälder skulle behöva vara med om. Dessutom när flickan var i en ålder när man inte förväntar sig att sådant skall hända. Jag har studerat det som kallas plötslig spädbarnsdöd i över tjugo år, och vi vet fortfarande inte vad som är orsaken, varken till de vanligaste fallen som sker mellan 0 och sex månaders ålder, eller till de ovanligare, som vi vet kan inträffa senare än ett år, även om vi har definierat plötslig spädbarnsdöd som fall innan ett år. Det är därför många väljer att kalla det plötslig oförklarlig död över ett år i stället.

Det är svårt att säga exakt hur många barn som avlider i plötslig oförklarlig död (över ett år), eftersom de är så få att statistiken blir osäker. Jag skulle tro att det handlar om något barn årligen. Detta kan jämföras med att det avlider ungefär 20 barn årligen i plötslig spädbarnsdöd (under ett år), och där sker ca 90% före sex månaders ålder.

I sådana här fall söker man naturligtvis stöd i den närmaste familjen, men det är också viktigt att få samtala med andra utanför. Jag hoppas att du fått tillfälle till att prata igenom detta flera gånger med en erfaren barnläkare, och kanske också med kurator och psykolog.

Hälsningar
--------------------------------------------------------
Bernt Alm

Docent, överläkare

Barnhälsovårdsöverläkare

Barnhälsovårdsenheten,

Avd för hälso- och sjukvårdsutveckling

Region Halland

434 80 Kungsbacka

Tel: 0300-56 55 34

Mobil: 070 88 88 045

E-mail [email protected]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback